Taula Rodona “60 anys del Tractat de Roma. Quin Futur Ara per a la Unió Europea?”

Taula Rodona “60 anys del Tractat de Roma. Quin Futur Ara per a la Unió Europea?”

Europa és una aventura que ens fa avançar!

El dimarts 24 d’octubre, el Consell Català del Moviment Europeu va reunir a l’Aula Europa, el diplomàtic i escriptor, Carles Casajuana, la professora de Dret internacional públic de la UPF, Sílvia Morgades, el director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas per debatre sobre els possibles escenaris de futur per a la Unió Europea. L’acte, organitzat amb el suport de la Diputació de Barcelona, va ser moderat per la periodista, Carme Colomina.

A més de recordar que la creació de la Unió Europea ha permès mantenir la pau a Europa aquests darrers 60 anys, els ponents van posar sobre la taula els actuals reptes als que ha de fer front la UE: des del sorgiment de populismes a Europa fins la necessitat de polítiques d’asil i migració comunes i d’un sistema per garantir els drets socials en una UE globalitzada. També es van abordar els pros i contres d’una presidència única de les 3 principals institucions europees i també els avantatges i els inconvenients d’una Europa a diverses velocitats. Finalment, es va mencionar  la postura de la Unió Europea davant la crisi actual entre Catalunya i Espanya.
Tot parafrasejant Rafael Argullol parlant de la llibertat,  Sílvia Morgades va posar cloure el debat amb la reflexió següent: “Europa (com la llibertat), no és un estat; Europa és una aventura que ens fa avançar enmig de lluites i contradiccions”.