“Cal repensar les polítiques d’asil en Europa”

“Cal repensar les polítiques d’asil en Europa”

Ahir, 15 de juny, Cristina Mas, redactora de la secció Internacional del Diari Ara va orquestrar un debat sobre la crisi dels refugiats entre Blanca Garcés, investigadora del Cidob, Estel·la Pareja, directora de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya.

Els participants van explicar les característiques de l’acollida dels refugiats a Catalunya, però també a diversos països de la UE, en relació amb l’accés als serveis bàsics com són l’educació, la salut i l’habitatge. Així mateix, van abordar el reconeixement de drets de ciutadania a les persones refugiades.

La discriminació,  la xenofòbia i els discursos populistes que deriven de l’acollida dels refugiats van donar lloc a unes reflexions molt interessants.

Si els ponents van acordar que és imprescindible redissenyar el sistema d’acollida entre tots i per a això, és necessari refundar la UE en una Europa social i de drets, també van voler insistir en el fet que no totes les situacions d’acollida són dramàtiques.

L’acte, que s’emmarca en la celebració del Dia Internacional de les persones refugiades (20 de juny) va ser organitzat pel Consell Català del Moviment Europeu, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i Europe Direct Barcelona.